mandag den 1. februar 2016

Uge 2 - dag 1: Internet og netværk

Dagens program: 


- Ophavsret
- Internettet's begyndelse



Må, må ikke - Does and don'ts 


Der er en del, man skal være opmærksom på mht. projektskrivning, fotografier eller videoer af andre, hvad man må kopiere og hvad man ikke må kopiere, og hvad man ligger på internettet. 

Projektskrivning:

Her må du fx. ikke bruge andres materiale i dit projekt, med mindre du får lov af vedkommende, som har lavet det, eller af den som har rettighederne, til at bruge materialet.

- Du må gerne bruge citater og billeder fra nettet i din opgave, men kun hvis du angiver, hvor du har tingene fra. Hvis du vil have et bestemt citat, skal det være så kort som muligt. Helst kun et par linjer, det skal være markeret med "", og sidst men ikke mindst, angiv hvem der har sagt eller skrevet det. Fx. hvis du tager et par linjer fra en bog, husk altid bogens titel og forfatterens navn. 
- Ang. billederne er reglerne stort set det samme. Beskriv kort i en billedetekst, hvad billedet forestiller, og angiv fotografen eller, hvor billedet er fra fx. en bog eller film. 


Fotografier og videoer:

Når du tager billeder og videoer af andre, må du naturligvis kun vise det rundt til andre, hvis du har fået lov, af dem der er med på billederne/videoerne. Dog, hvis menneskerne ikke er i fokus, har de teknisk set ikke ophavsretten til materialet, men igen. Hvis nogen brokker sig, skal man selvfølgelig bare holde tingene for sig selv.

Du må ikke tage billeder af pinlige og ubehagelige situationer, fx. ville du så synes det var fedt, hvis der blev taget billeder af dig, mens du var nede og ked af det, eller der blev taget billeder af en slåskamp? Dog er det OK, hvis materialet kan bruges som bevis materiale, og hvis det kan hjælpe det offer der nu er med på billedet/videoen, og man derefter vil give det til politiet eller lign.


Download og brænding:

Når du vil downloade og brænde materiale, skal du holde tungen lige i munden og tænke dig om. Eksempelvis må du ikke downloade software, som fx et computerspil, medmindre det fremgår tydeligt, at det er tilladt og at der er angivet klart, hvem der har retten til softwaren. Du må ALDRIG downloade piratkopier af andres materiale, heller ikke hvis det blot er til eget forbrug. Piratkopier er nemlig ulovlige kopieringer i forvejen dvs. de er lavet uden tilladelse fra den/dem som har rettighederne. "Jamen, hvordan ved jeg om det er en piratkopiering?" Jo. Det er bl.a. her du skal tænke dig om, for hvis du nu finder fx. en film, sang eller computerspil, som er gratis på nettet, men som der normalt skal betales for, er det ofte en piratkopi.


I nogle tilfælde, er der dog givet særlig tillade til, at du må bruge noget bestemt materiale på nettet. Det kan fx. være bands eller filmproducenter der lægger deres materiale på internettet til fri afbenyttelse, eller man kan også finde gratis spil, som man må downloade så tosset man vil, og ved disse, vil det normalt være angivet på hjemmesiden, om du må downloade eller ej. Dog kan du ikke altid være helt sikker på, om du må downloade materialer eller ej, blot fordi det står på siden.



Internet surfing:

Når du surfer på internettet, skal du ikke bare klikke løs på links der har de første og de bedste tilbud. Tit vil det fx. være, at du kan få et musiknummer eller et program bare ved ét klik, osv. Det er ofte fup og fidus, og hvis der bliver klikket på dem, kan der udløses virus eller andre skjulte og ubehagelige egenskaber, som kan ødelægge din computer og give adgang til dine fortroelige oplysninger. Og når det er sagt, skal du også passe meget på med, at give dine oplysninger om dig selv væk. Det er ikke godt, hvis det ryger i de forkerte hænder, så lad være med at give det til hvem som helst. Afslør helst kun dette, overfor én du kender rigtig godt.

Ang. links må du gerne sende dem rundt til venner og bekendte, bare det ikke er ulovligt materiale, som fx. førnævnte piratkopierede film og lign. Det kan man nemlig få en stor erstatnings bøde for. 2 teenagedrenge har været helt oppe på, at skulle betale 100.000 kroner i erstatning, da de på deres hjemmeside, havde lagt links til sider, hvor man kunne downloade piratkopier.



- Jeg ville ønske, at der var blevet givet bedre materiale, da ovenstående er skrevet efter, hvordan det var for 10 år siden.. 



Internettet's begyndelse


Vi så også et par videoer idag. Den første vi så, handlede om internettets begyndelse. Det hele er en kombination af 4 systemer, som alle havde det formål at gøre kommunikation mellem enheder nemmere.

De 4 systemer: 

  • ARPAN
  • CSNET
  • BITNET
  • NSFNET

"The web is not the net" - video


"Warrious of the net" - video





Kilde: 

"Må, må ikke? Skolejura ABC - Hvad skal jeg vide som elev?", 2006, tekst: Hanne Bender fra advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted.