fredag den 5. februar 2016

Dag 5: Privatliv på Internettet

Så blev det enden på uge 2, og vi runder af med at diskutere lidt om vores privatliv på internettet. Google og de sociale medier gemmer faktisk meget af vores oplysninger, billeder, hvad vi laver, hvor du har været og sågar hvor du er lige nu. Jeg har undersøgt sagen nærmere og det er faktisk ret skræmmende! Jeg søgte bl.a. på google selvfølgelig, min placerings historik. Med det samme bliver der vist 18 steder jeg enten er mest eller de steder jeg senest har været. Fx. bliver der vist, at jeg er mest i skole, hjemme og på arbejde, og det passer. Men ikke nok med det. Jeg var også til koncert igår på Gimle i Roskilde.. Det ved google også!


Privatliv og identitets dannelse 


Vi er sårbarer, så derfor skal vi passe meget på, hvad vi ligger på internettet. De områder der særligt gør os sårbarer er:


  • De sociale medier (facebook, twitter osv.)
  • Email
  • Skatteoplysninger
  • Kreditkort (nets)
  • Bankoplysninger (netbank)


Ved at vi kan flere og flere ting og mange ting bliver nemmere for os, følger der desværre også en dårlig side med det gode. Det bliver nemlig også nemmere for andre at kunne overvåge alt, hvad vi gør, når vi anvender internettet. Det sker bl.a. når vi bruger de sociale medier, som Facebook, Twitter og Instagram. Når vi skriver et opslag eller ligger billeder ud på disse sider, kan de se det og bruge disse, som de har lyst til. Man skal derved lige tænke over, hvordan man anvender og hvad man ligger på nettet. 

Men da vi kan skrive og ligge de billeder ud af os selv, som vi har lyst til, giver de sociale medier også os muligheden for at fremstille os selv, som vi vil. Der er ingen ramme for, hvem man kan være. Vi har muligheden for at være en anden person. Det er måske derfor den digitale verden er så tiltrækkende for nogen, da vi i det daglige, så tit får at vide: "du skal da bare være dig selv". Jamen, hvad hvis man ikke har lyst til at være sig selv? Pointen er, at hvis man vil, kan man fremstille sig selv på mange måder, og dette behøver ikke kun at være over internettet.

Det er forskelligt, hvordan man kan fremstille sig selv, eftersom der er flere muligheder over internettet. Når du ”liker” nogen eller noget, eller tager en snap/selfie af dig selv, sender man bestemte signaler, om hvem man er. I enhver situation kan og vil du påtage en bestemt maske, alt efter dit humør og hvordan du ønsker at fremstå over for andre. Fx. bliver din talemåde og generelle adfærd ændret fuldstændig automatisk, når du går fra at være derhjemme, til at være i skolen sammen med klassekammeraterne. Men med den digitale tidsalder tages denne skiften mellem væremåder til et andet niveau. Her kan du ikke kun ændre din adfærd fra sted til sted, men hele din identitet. Du kan udgive dig for at være dobbelt så gammel som du er og af det modsatte køn, hvis det er det du ønsker. Du kan også påtage dig en identitet som en fiktiv karakter, enten opdigtet af dig selv eller tage fra fx en serie. 



Identitets tyveri! HJÆLP!


Når det er sagt, at man kan påtage sig den identitet, som man vil, er der desværre nogen, som vælger at gå så langt, som at stjæle en identitet. Dette kaldes identitets tyveri. Det kan ske for alle. Det kan ske for dig og mig. Identitets tyveri går ud på, at nogen udgiver sig for at være dig og bruger dine personlige oplysninger til fx. at optage lån eller købe ind for store summer penge i dit navn. Identitets tyveri er et kæmpeproblem og kan gøre ens liv til et helvede!




Persondataloven


Heldigvis har vi denne persondatalov, der beskytter vores personfølsomme oplysninger, og det gælder også for private virksomheder, foreninger, organisationer og alle offentlige myndigheder.




Kilde:

https://fronter.com/rts/links/files.phtml/276763585$1008957007$/Skolefag/IT/TEMA+Privatliv+i+digiland/OPL_prcent_C6G_prcent_3A+Privatliv+p_prcent_E5+Internettet.pdf

Egne projekter fra grundforløbet på Herningholms Erhvervskole, 2014