onsdag den 3. februar 2016

Dag 3: Malware og sikkerhed

Så er vi kommet til dag 3, og idag handler det om Malware og sikkerhed. Vi starter med Malware først og fremmest. Malware også kaldet ondsindet programkode, er en fællesbetegnelse for en række programmer der kan gøre skadelige ting på din computer. Jeg tager fat i 4 af dem. 

Virus 



Virus. Kilde: Google

Virus er et lille program, der ofte er skjult i et andet harmløst program (fx. en email eller et billede). da denne type Malware skal aktiveres manuelt, for at kunne spredes/smitte. Virus kan være meget skadelig, og slette vigtige data og programfiler fra din computer.


Orm



Orm. Kilde: Google

Orm er lidt det samme, som en virus, dog behøver denne malware ikke at være knyttet til et bestemt program for at sprede sig. Orm lever på nettet og kan sprede sig fra computer til computer. Derfor behøver den heller ikke at blive aktiveret manuelt. Ormen har også ofte flere malwares med sig, som fx. en "trojansk hest" eller virus. Ormen kan også videresende sig til dine kontaktpersoner, der opholder sig i din email-adressebog. 


"Trojansk hest"



"Trojansk hest".  Kilde: Google

Denne "hest" er også ligesom virussen, forklædt som noget harmløst. Betegnelsen stammer fra myten om hvordan grækerne erobrede byen Troja efter 10 års belejring. Den trojanske hest, gør det muligt for andre Malwares, som fx. virussen og ormen, at smugle sig ind i din computer. 


Botnet


En bot er et skadeligt program, der giver hackere/angriberne mulighed for at kontrollere mange computere på én gang og omdanne dem til "zombier/web-robotter". Dette fungere som et effektivt "botnet" og kan sprede vira, generer spam og begå andre former for cyberkriminalitet og bedrageri.

Bots spreder sig ofte via internettet. Her søger de efter sårbarer og ubeskyttede computere, som de hurtigt kan inficere og rapporterer til bagmanden. Herefter holder de sig skjult, indtil de får besked om at udfører en anden handling.


Phishing


Phishing (svindel), er svindlere der lokker personlig information fra godtroende internetbrugere, som fx. brugernavn, adgangskode, kreditkort eller netbankoplysninger. Du får eksempelvis en email eller en besked fra enten facebook og twitter om, at du lige skal skrive dine oplysninger for fx. at logge ind. På den måde får svindleren fat i dine oplysninger og kan til hver en tid, logge på din netbank, facebook osv og misbruge det.  



Sikkerhed


"Hvordan beskytter vi os så mod alle disse ting?" Jo, det kan man gøre med disse begreber:

  • Opdateringer
  • Firewall
  • Antivirus program
  • WPA-2 kryptering istedet for WEP kryptering
  • Alm. WPA og VPN



Kilde: 

https://da.wikipedia.org/wiki/Malware

https://fronter.com/rts/links/files.phtml/276763585$1008957007$/Skolefag/IT/Elevmateriale+Uge+2/Gl.+materialer/it-sikkerhed.pdf

http://dk.norton.com/botnet

https://da.wikipedia.org/wiki/Phishing

Ingen kommentarer:

Send en kommentar